0032 2 213 30 70
Geachte mevrouw, Geachte heer,

Met veel plezier nodigen wij u uit op onze jaarlijkse conferentie:

Het nieuw wettelijk kader (Wetten Peeters en Ducarme)
Update van het architectencontract

De avond wordt geleid door Meester Kristof Uytterhoeven, hoofddocent KULeuven.

Op dinsdag 8 oktober 2019 in De Ark Siberiastraat z/n 2030 Antwerpen
Gratis parking voor De Ark

Programma van de avond
Optioneel: 17.45 – 18.00 | Inkijk in het Havenhuis
Gelieve te noteren dat we slechts 20 deelnemers per groep kunnen aanvaarden.
Conferentie: 18.30 | Verwelkoming in De Ark
18.45 | Conferentie
20.30 | Walking dinner
Inschrijving
Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen voor 30 september 2019 via events@euromaf.com.

Indien u wenst deel te nemen aan de begeleide rondtour in het Havenhuis, gelieve uw voorkeursuur te bevestigen. Wij verwachten u telkens 15 minuten voor het startuur aan de ingang van de Ark zodat wij u kunnen begeleiden naar de gids. Opgelet: first come, first served!

Wij kijken er naar uit u talrijk te mogen verwelkomen op 8 oktober.

Vriendelijke groeten,
het EUROMAF team

Het Havenhuis – hoofdkantoor van het Havenbedrijf Antwerpen – is zonder twijfel een van de blikvangers van de Antwerpse skyline. Zaha Hadid Architects stonden voor een bijzonder complexe uitdaging. Ze moesten de oude brandweerkazerne op het terrein, een beschermde replica van een vroeger Hanzehuis, integreren in het nieuwe project. Het resultaat bestaat uit twee met elkaar verbonden hoofdvolumes. Een dynamisch balkvormig volume verrijst boven het bestaande gebouw en bekrachtigt in visueel opzicht de voormalige brandweerkazerne, nu volwaardig onderdeel van de nieuwe constellatie. Een externe brug zorgt voor de integratie van het bestaande gebouw met de nieuwe uitbreiding. De uitbreiding heeft een volledig glazen gevel die rimpelt als golven en daardoor het complexe spel van tinten en kleuren in de lucht weerspiegelt. De perceptie van een glazen massa geslepen om het nieuwe gebouw een fonkelende verschijning te geven, speelt in op het thema van Antwerpen als diamantstad. Het nieuwe Havenhuis is meteen een metafoor voor de haven van de 21e eeuw: een haven die klaar is voor de toekomst.
Het Pomphuis en De Ark
De bouwwerken van het Pomphuis – gelegen recht tegenover het nieuwe Havenhuis – zijn gestart in 1918 en zijn volbracht in 1920. Drie reusachtige gietijzeren pompen, in zijn tijd één van de grootste van Europa, pompten het naast gelegen droogdok 7 leeg zodat een schip kon onderhouden, geladen en gelost worden. De rederij “Red Star Line” maakte er regelmatig gebruik van. In dit prachtig gerenoveerde gebouw komt de sfeer van de jaren twintig, de luxe van het art- nouveautijdperk en het roemrijke verleden van de Red Star Line opnieuw tot leven. Sinds 1982 is het Pomphuis buiten dienst gesteld. Het droogdok 7 is intussen verdwenen om een verbreding van het Albertkanaal mogelijk te maken en daar waar voorheen droogdok 7 was, ligt nu de Ark aangemeerd. Deze prestigieuze drijvende theaterzaal, geboren in 1993 ter gelegenheid van Antwerpen culturele hoofdstad van Europa, werd tot polyvalente evenementenzaal omgedoopt.
Foto’s Havenhuis: © Peter Knoop